RSS Feed

#TrenquemAmbLaCaixa

01/04/2016 by iaioflautas

Després de les privatitzacions fetes en l’educació, la sanitat, el patrimoni, l’aigua…, ara li ha arribat el torn del transport públic. Avui estem aquí per denunciar la privatització que s’ha planejat des del Govern de la Generalitat per atorgar la T-Mobilitat, és a dir la gestió de tot el transport públic de Catalunya, a un grup d’empreses liderat per Caixabank.

En els propers mesos es començarà a implantar la T-Mobilitat, la qual cosa implicarà noves targetes de transport, noves màquines, noves tarifes i zones, més publicitat i més despesa. I tot a canvi del pagament d’un seguit de comissions a l’empresa que s’ha adjudicat el concurs: comissions per venda de bitllets, per la creació de les oficines d’atenció al client i de gestió de la informació, per la publicitat…. i també una comissió de 2 cèntims per cada validació en qualsevol transport (es fan 900 milions de validacions a l’any). A banda de que, l’empresa adjudicatària, liderada per Caixabank, quedarà coberta en el supòsit d’una baixada de demanda que reduïes aquestes comissions esperades, que s’han calculat en uns 25 milions d’euros l’any, durant 15 anys.

També volem denunciar que la T-Mobilitat presenta molts interrogants pel que fa als els drets de la ciutadania, en especial pel que fa a la l’ús que se’n farà de les dades personals de les viatgeres. Tampoc tenim cap informació sobre les futures tarifes

i la zonificació però sí sabem que hi ha una compensació milionària a l’empresa adjudicatària si el projecte no tira endavant. I també sabem que, des de que es va atorgar el projecte a una empresa privada, l’ATM ja s’ha gastat més de 3 milions d’euros en informes a grans multinacionals (PriceWaterhouseCoopers, Deliotte, etc)

A més, la T-Mobilitat s’ha gestat de manera totalment opaca, sense cap procés participatiu previ ni amb la ciutadania ni amb les entitats i només les mobilitzacions populars han fet possible que es publiqui parcialment el contracte signat, que conté clàusules de confidencialitat.

Aquesta privatització de la gestió del transport públic es fa per motius purament financers: l’administració del transport no té els diners per fer-ho perquè ja té un deute de mes de 540 milions d’euros, generat en els darrers 6 anys per la manca d’aportacions de les mateixes administracions. A més, aquest deute es va refinançar, la tardor del 2014, amb un grup de bancs liderats, també, per Caixabank. L’acord inclou allargar els terminis fins el 2031, però n’augmenta els interessos finals a pagar i s’han signat una sèrie de condicions en el marc del contracte programa que, de fet, fan que el transport públic estigui intervingut i no es puguin fer noves inversions ni despeses i si augmentar-ne la recaptació. Pocs dies després de publicar-se aquest acord de refinançament, va sortir la notícia que la T-Mobilitat s’adjudicava a la unió temporal d’empreses (UTE) liderada per CaixaBank.

 

Per tot això exigim a l’ATM i al govern de la Generalitat:

 

  • la reversió total de la privatització de la T-Mobilitat. No acceptem que el refinançament del deute es bescanviï pel lliurament del projecte de la TMobilitat i dels seus beneficis a un grup d’empreses liderades per Caixabank.

 

  • una T-Mobilitat de propietat i gestió públiques, 100% transparent, que afavoreixi l’ús del transport públic i que no es basi en la captació i l’ús de les dades personals.

 

  • Un procés participatiu obert per decidir quina T-Mobilitat volem, les seves tarifes, la zonificació de tot Catalunya i volem que es decidieixi en el marc d’una veritable taula social del transport, on les usuàries tinguin poder de decisió sobre el model de transport públic.

 

  • una auditoria per tal de decidir quina part del deute del transport públic és legítim i assumible per el funcionament del transport i quina part no ho és i que, per tant, no s’hauria de pagar, ni hauria de condicionar el futur de les tarifes i de les inversions

 


1 comentario »

  1. Mr Clinton dice:

    ¿Necesita un préstamo urgente para pagar su factura, iniciar un negocio, hipotecar, comprar un coche o en cualquier situación financiera? Usted no tiene que preocuparse más solo póngase en contacto con nosotros hoy. Ofrecemos préstamos a una tasa muy baja de 3%. Tan rápido, tan fácil

    Contáctenos con este correo electrónico: clintonimmanuel9@gmail.com

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *