RSS Feed

Un breu anàlisi del moviment dels @iaioflautas

28/11/2011 by iaioflautas

EI moviment segueix creixent, esclatant en noves formes i amb nous noms

Article publicat a Seguint el Fil Roig

Des de l’inici de les primeres mobilitzacions contra les retallades a Catalunya, durant el ja llunyà mes d’abril, hi ha hagut gent gran i jubilada, protestant, prenent els carrers i les places, els ambulatoris i els bancs, per cridar que volem una democràcia real ja i que no volem ser mercaderia en mans de polítics i banquers. La bona intuïció que les élits estan estafant-nos aprofitant la crisi, no coneix de biaixos generacionals.
Des de fa uns dies, però, una paraula s’ha popularitzat la paraula “@Iaioflautas”, que ha despertat interés, simpaties i suport popular. Al mite bíblic, Déu crea els éssers anomenant-los, i sembla que sigui així, posant un nom que visibilitzi la cosa, com es creen les realitats socials i mediàtiques en aquest país.

Com va ser la troballa del feliç paraulot? Un grup d’uns 20 avis i àvies que ocuparen la delegació del Banc Santander de Passeig de Gràcia durant el matí de la jornada de lluita contra els bancs de 27 de novembre va ser retransmès per twitter per alguns que els vam acompanyar. El hashtag de l’acció era #iaioflautas i i va esdevenir en poques hores i fins entrada la nit trending topic a tot l’estat.

Des d’aquell moment, el dia 28 d’octubre, centenars de persones grans comencen una ocupació que encara dura al CAP Marina de Bellvitge, a l’Hospitalet, exigint que no es tanqui.

El dia 2 de novembre un altre grup d’activistes per la salut d’edat avançada ocupen la seu del Departament de Salut a Girona a l’#OpPebrots per protestar pel tancament del servei nocturn a 7 CAPS. El dia 7 de novembre un grup de 25 persones de més de 60 anys ocupen la seu de l’Agència FITCH de qualificació de riscos en solidaritat amb el poble grec i per denunciar que anem pel mateix camí, com la baixada de les pensions.

Totes s’identifiquen com a @Iaioflautas, encara que en totes les accions han participat també persones d’altres generacions.

El manifest de la primera acció diu:

“Som de la generació que va lluitar i aconseguir una vida millor per als seus fills i filles. Ara estan posant el futur de les nostres filles i nétes en perill. Estem orgullosos de la resposta social i de l’empenta que estan mostrant les noves generacions en la lluita per una democràcia digna d’aquest nom i per la justícia social, contra els banquers i els polítics còmplices. Estem al seu costat, de sentiment, a les assemblees de barri i també a l’acció. Si volen desqualificar la seva valentia anomenant-los “perroflautas”, a nosaltres ens poden anomenar “iaioflautas”.

L’oligarquia financera està sacrificant les nostres vides per garantir els seus beneficis. La irresponsabilitat de les institucions financeres l’estem pagant la ciutadania, que no parem de pagar rescats bancaris. Convertei

Com si fos poca cosa, això és l’excusa perac abar amb la sanitat, l’educació i tot el que queda de l’”Estat de Benestar” i privatitzar els serveis bàsics per fer benefici.”

Aquest fenomen pot permetre que molta gent gran se senti més reconeguda i partícep del moviment que estem construint, i per tant que s’incorporin persones que fins ara no havien pres la iniciativa. També que gent d’altres generacions escoltem i aprenguem més de la seva experiència en la mobilització massiva contra la dictadura.

Bé, i haver trobat una forma de mobilització que connecta amb el gruix de la ciutadania i ridiculitza l’intent barroer i delirant de les elits econòmiques i polítiques de minimitzarla resposta social atribuint-la als joves i anomenant
aquests “perroflautas”.

Luis Juberías

Foto: Oscar Martínez
————————————————————————————-
Article publicat al número 0 de Informació Real Ja!, el 15 de novembre de 2011
http://dl.dropbox.com/u/28928822/Informacio_real_ja_num0.pdf


1 comentario »

  1. Roger dice:

    Jo de gran vull ser com vosaltres i ara si puc, també. Anims, els nostres fills, que son els vostres nets, ens necessiten.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *